Exhibitions / Horticultura
Horticultura, Galleri Briskeby
28. April-22. Mai 2022
Horticultura avslutter en utstillingstrilogi - som startet med "Botanica" (2019), etterfulgt av "Florilegium" (2020) - med et fokus på hagen som en kulturell arena; et planterom som sier noe om hvem vi er og hva vi drømmer om. Utstillingstittelen er hentet fra den aller første norske hageboken, Horticultura, som ble skrevet av Christian Gartner og utgitt i 1694.
Hva er en hage?
Vi rydder, kapper, luker og temmer naturen rundt husveggen og i det urbane landskapet for å gi plass til en kultivert natur. Vi fjerner planter vi ikke liker, og erstatter dem med planter som gir oss de rommene vi søker: åpne, enkle og lettstelte hager; høye hekker for å skape private rom; viltre og frodige hager med gjemmesteder; gressplen for lek, orden og lys; blomsterbed og busker for skjønnhet; grønnsaker, bær og frukt til nytte; og plasser til å slappe av og være sosiale.
Denne uteplassen – hagen, balkongen, parken – er en flekk av temmet natur, der vi kan høre summingen av insekter og fuglesang, vi kan lukte jord, blomster, rotne epler og mark. Det er et sted der vi kan koble av og utfolde oss fysisk ved å leke, grave, dyrke, luke, og hogge – ofte i motsetning til vår ellers organiserte, komfortable, sterile, og teknologiske hverdag. Hagen gjenspeiler både vår historie og samtid, og vårt forhold til naturen. Hagen forteller historier om våre liv.
Prosjekt - Et hagealbum
Med ønske om å undersøke den sosiale betydningen av hager og grønne rom, våre liv i hagen, postet jeg i 2021 et innlegg på sosiale medier. Der oppfordret jeg både venner og ukjente, i Norge og utlandet til å sende meg et fotografi med forbindelse til hager eller grønne rom, sammen med en kort tekst om den personlige betydningen av motivet. Jeg har valgt å bearbeide et utvalg av dette materialet til et slags hagealbum, der jeg presenterer 24 små oljemalerier basert på de innsendte fotografiene og tekstene.